Shantala Babymassage

Tijdens het werken in de jeugdgezondheidszorg merk ik dat er regelmatig onrustige baby’s zijn. De oorzaak kan velerlei zijn. Een belangrijk onderdeel is rust en regelmaat.

In deze tijd is rust jammer genoeg niet meer iets vanzelfsprekends. Rust is iets wat steeds moeilijker lijkt te realiseren. Bedenk wat uw baby ervaart wanneer hij/zij na 9 maanden gedragen te zijn in de baarmoeder opeens die nieuwe wereld ervaart vol met vreemde prikkels. De Shantala babymassage kan een mooie aanvulling zijn om dat momentje van rust te creëren.

De Shantala babymassage is oorspronkelijk een vorm van totale lichaamsmassage voor baby’s die in India gebruikt wordt tijdens de dagelijkse verzorging. In de jaren ’70 was er een Franse arts, Frederique Leboyer die deze massage naar het westen bracht met mooie foto’s van Shantala, een moeder uit de sloppenwijken van Calcutta.

Shantala babymassage is een liefdevolle ontspanningsmassage. Het is een eenvoudige massage die uitgaat van een respectvolle benadering. Is niet moeilijk om te leren en héérlijk om te ontvangen en te geven. Het is een harmonieuze en ritmische manier van masseren waarbij u uw baby in een veilige sfeer met zachtheid, rust en respect benadert. Daarbij is het een ideale manier om uw band met uw baby optimaal te beleven.

Door uw baby regelmatig te masseren kan uw baby  rustiger en dieper slapen, de spijsvertering beter verlopen en de darmkrampjes en overstrekking kan verminderen.

De massage, liefdevolle huid-huidcontact, heeft een belangrijke invloed op de hormoonproductie. Er is een daling van de hoeveelheid stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. Daarnaast is er een stijging van het hormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij gevoelens van tederheid en gebondenheid. Zowel bij de gemasseerde (de baby) als de masseur (de ouder/verzorger) is er een verhoogde productie van dit hormoon. Als u dacht dat de Shantala babymassage iets zweverigs heeft dan hoop ik dat ’t bovenstaande dit beeld heeft weggenomen.

Het is gewoon hartstikke leuk om te doen! Gezellig om met andere ouders in een kleine groep, 3-4 deelnemers er even op uit te zijn en samen te leren hoe je je baby kunt masseren.

Opzet van een Shantala babymassage cursus

De cursus bestaat gemiddeld uit vier tot vijf bijeenkomsten van 1-1,5 uur. Het wordt met een regelmaat gegeven op woensdag, vrijdag en/of zaterdag van 9.30-11.00. Met een kleine groep, van 3-5 deelnemers, wordt het in huiselijke sfeer in Hoogwoud (gemeente Opmeer) gegeven en bij een grotere groep in het dorpshuis De nieuwe Haven in Abbekerk. Werk veelal met kleine groepjes zodat er voldoende persoonlijke aandacht is.

Het streven is om iedere les volgens een vast patroon in een ontspannen, rustige sfeer te laten verlopen. Maar niets is zo veranderlijk als een baby. Dus er wordt altijd gekeken hoe de groep er voor staat. Wel komen verschillende onderdelen telkens terug; het uitwisselen van ervaringen en de opbouw van de Shantala babymassage. Dit laatste wordt voorgedaan op een babypop. Onder het genot van een kopje koffie of thee wordt op iedere bijeenkomst een bepaald thema wat aan de orde komt besproken.

Naast de Shantala babymassage en vele praktische tips, kan er in iedere bijeenkomst een van de volgende thema’s centraal staan:

  • Huil- en slaapgedrag van je baby
  • Het belang van vertragen en om in rust en aandacht met je baby bezig te zijn.
  • Wat te doen bij darmkrampjes.
  • Kijken naar de reactie van je baby en welke grenzen de baby probeert aan te geven.
  • Lichaamstaal van je kind.
  • Hoe ervaar je het ouderschap?
  • De motorische ontwikkeling.
  • Tiltechnieken en het dragen van je kind op haptonomische wijze.

Individuele cursus babymassage:                                                                            Indien u het prettiger vind om de cursus Shantala babymassage alleen te volgen, laat het me weten. In overleg wordt de cursus dan in 2-3 x gegeven bij u of mij thuis.

Interesse?                                                                                                                       Meld je aan via angelien.rood@outlook.com of bel/app naar                          06-42992111 zodat we kunnen kijken naar de mogelijkheden.